7. 3. 2014

Brno, pondělí 30. září 2013

 

Zastupitelstvo na svém zítřejším zasedání projedná návrh nového systému rozdělování dotací na projekty v oblasti kultury. V hodnotící komisi však mají mít převahu politici nad odborníky. To je chyba, říkají zelení, a navrhnou změnu: hodnocení projektů a návrh dotací mají připravit odborníci, zastupitelé pak mají jejich doporučení transparentně projednat.

 

Návrh na převahu politiků nad odborníky v hodnotící komisi si prosadilo současné politické vedení města (ODS a ČSSD). Ještě v srpnu, kdy se návrh nového dotačního systému projednával v komisi kultury, byla převaha odborníků nad politiky v hodnotící komisi 11:2. Na zářijové jednání zastupitelstva však radní tuto podobu grantového systému nepustili a v průběhu září návrh změnili tak, aby v hodotící komisi převažovali politici 13:11.

 

Martin Ander, zastupitel, člen Komise kultury za SZ, k tomu říká:

„Vedení města se bojí nechat odborníky říct jasně svůj názor na kvalitu jednotlivých projektů, proto se snaží poskládat hodnítící komisi tak, aby v ní měli převahu politici. A to je špatně. Zelení proto zítra na zastupitelstvu navrhnou, aby hodnocení projektů provedla čistě odborná komise, teprve její návrh pak transparentně projedná zastupitelstvo.“

 

Model odborného složení hodnotící komise používá například Praha. Komisi předsedá zastupitel, ale ostatní členové jsou odborníci na různé oblasti kultury. Teprve nárvh takovéto komise následně projednají politicky složené orgány zastupitelstva.

 

Kontakty:

Martin Ander, předseda MO SZ Brno, tel: 732 565 042